×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een warmtepomp

Wil je een warmtepomp plaatsen om je zwembad te verwarmen, en ben je benieuwd naar de prijs? Vraag gratis meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen van de beste installateurs in je regio. Vul onderstaand offerteformulier in, en je ontvangt meteen je offertes, gratis en op maat.

De offertes die je ontvangt zijn volledig vrijblijvend. Je hoeft dus niet te wanhopen wanneer je geen goede offerte gekregen hebt.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zwembad-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Zwembad verwarmen met warmtepomp: voordelen en nadelen?

Indien je op zoek bent naar mogelijkheden om je zwembad te verwarmen, dan heb je verschillende opties. Eén van de meest populaire opties is ongetwijfeld de warmtepomp. Het is een heel efficiënt én milieuvriendelijk toestel, dat perfect in staat is om het zwembadwater op de juiste temperatuur te houden.

Hoe werkt een warmtepomp voor zwembadverwarming? Waarop moet je letten bij de plaatsing? En wat is de prijs voor zo'n warmtepomp?

In dit artikel:

Zwembad verwarmen met warmtepomp: hoe werkt het?

Een warmtepomp is een toestel dat warmte genereert op basis van natuurelementen, zoals buitenlucht en grondwater. Een warmtepomp kan zowel warme lucht als warm water genereren, en wordt vaak geïnstalleerd als bijkomend toestel om woningverwarming of sanitair warm water te genereren.

Maar een warmtepomp kan dus ook gebruikt worden om het water in je zwembad op te warmen.

Voor zwembadverwarming wordt bijna steeds gekozen voor een lucht water warmtepomp. Dit type warmtepomp zal water opwarmen op basis van de buitenlucht. De warmtepomp zuigt de omgevingslucht aan, en genereert warmte door middel van een compressor. Via een warmtewisselaar wordt die warmte overgedragen aan het zwembadwater. Hierdoor kan een warmtepomp op killere dagen het zwembadwater toch op een aangename gevoelstemperatuur brengen.

Een warmtepomp is interessant als zwembadverwarming omdat het een hoge efficiëntie haalt. Een warmtepomp verbruikt immers gemiddeld 4 keer minder energie dan klassieke zwembadverwarming. Dat komt omdat het temperatuurverschil tussen de warmtebron (omgevingslucht) en het afgiftesysteem (zwembadwater) zeer klein is. Hoe kleiner dit verschil, hoe hoger het rendement van het verwarmingstoestel.

Voordelen van een warmtepomp als zwembadverwarming

+ Een warmtepomp is een zeer milieuvriendelijk toestel. Het genereert warmtepomp basis van de omgevingslucht, wat een gratis en hernieuwbare energiebron is. Je hoeft dus niet te betalen voor brandstof.

+ Een warmtepomp heeft wel elektriciteit nodig om te kunnen werken, maar is ook hier zeer energie-efficiënt. Bovendien kan je er ook voor kiezen om je warmtepomp te laten werken op elektriciteit gegenereerd door zonnepanelen. Op die manier werkt je installatie 100% hernieuwbaar, en ben je wat dat betreft volledig onafhankelijk van energieleveranciers.

+ Dankzij een warmtepomp kan je het grootste deel van het jaar het water van je zwembad verwarmen. Enkel op echt koude dagen zal de warmtepomp tekort schieten, maar dan is de omgevingslucht ook gewoon te koud om buiten te zwemmen. Door je zwembad te verwarmen met een warmtepomp begin je al te zwemmen vanaf de lente, en duurt het zwemseizoen tot diep in de herfst.

+ De nieuwste modellen produceren nauwelijks nog geluidsoverlast. Oudere warmtepompen konden wel eens teveel lawaai maken, wat een storend effect gaf. De nieuwste modellen hebben dit probleem dus niet meer. Zeker niet indien je de warmtepomp een plaatsje uit het zicht geeft.

Welke alternatieven zijn er voor zwembadverwarming?

De warmtepomp is slechts één van de opties die je hebt om je zwembad te verwarmen. Maar je hebt nog andere mogelijkheden.

Een andere populaire oplossing voor zwembadverwarming is de zonneboiler. Met een zonneboiler verwarm je het water van je zwembad met behulp van de warmte van de zon. De zon zal schijnen op zonnecollectoren die op je dak of op de grond geïnstalleerd staan. Hierin loopt een vloeistof die door de zon zal opgewarmd worden. De opgewarmde vloeistof zal vervolgens haar warmte afgeven aan het zwembadwater in een warmtewisselaar.

Ook de zonneboiler is dus een heel milieuvriendelijke oplossing, die gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen. Toch is de zonneboiler net iets minder interessant dan de warmtepomp, aangezien de zonneboiler vaak enkel kan opwarmen wanneer de zon schijnt. Op een bewolkte dag kan het rendement van een zonneboiler lager liggen dan die van de warmtepomp.

Bovendien is de warmtepomp in staat om je zwembad de klok rond op te warmen. Bij een zonneboiler zal je zwembad enkel overdag verwarmd worden, wanneer de zon schijnt.

Je hebt bovendien ook de mogelijkheid om zowel zonneboiler als warmtepomp met elkaar te combineren. Indien de zon schijnt, dan zal de zonneboiler het zwembadwater opwarmen. Op bewolkte dagen zal de warmtepomp overnemen. Op die manier ben je toch steeds zeker van zwembadwater op een constante temperatuur.

Je zwembad verwarmen met een zonneboiler en zonnecollectoren? Hoe werkt het?

Hoe wordt een warmtepomp voor zwembadverwarming geplaatst?

Een lucht water warmtepomp genereert warmte door omgevingslucht aan te zuigen en samen te drukken. Om die omgevingslucht te kunnen aanzuigen, is het uiteraard beter dat de warmtepomp buiten wordt geplaatst. Plaats de warmtepomp bij voorkeur ook op een plaats met veel luchtcirculatie. Plaats je de warmtepomp immers op een plek met weinig wind, dan zal het terug de koude lucht aanzuigen die het net heeft uitgeblazen. Op die manier zal de warmtepomp meer energie moeten steken in het opwarmen van de lucht, wat uiteraard niet de bedoeling is.

Om te vermijden dat zo weinig mogelijk warmte verloren gaat tussen de warmtepomp en het zwembad, is het interessant om de warmtepomp zo dicht mogelijk bij de technische ruimte van het zwembad te plaatsen.

Tot slot moet je ook rekening houden met geluidsoverlast. Hoewel moderne toestellen zeer geluidsarm zijn, zullen ze toch nog wel wat decibels produceren. Daarom is het verstandig om je warmtepomp te plaatsen op een plek waar je zo weinig mogelijk last hebt van die lawaaihinder.

Hoe je warmtepomp onderhouden?

Een buitenzwembad wordt in de wintermaanden niet gebruikt. Dit betekent dat ook je warmtepomp een paar maanden werkloos zal zijn. Om de winter goed door te komen, is het noodzakelijk om je warmtepomp goed af te sluiten.

Concreet betekent dit dat je de watertoevoer naar de warmtepomp onderbreekt, en dat je de elektriciteit uitschakelt. Nadat je dit hebt gedaan, kan je de leidingen leegmaken met behulp van een compressor.

Tot slot moet ook de pomp worden afgesloten, om te vermijden dat er vuil en stof in de leidingen komen.

Wat is de prijs voor een warmtepomp voor zwembadverwarming?

De prijs voor een warmtepomp voor zwembadverwarming hangt af van verschillende factoren. Het type warmtepomp dat je moet kiezen, hangt af van het aantal kubieke meter water in je zwembad, en de temperatuur die je wenst te bereiken.

Ook andere factoren spelen een rol, zoals de energie-efficiëntie van de warmtepomp en het geluidsniveau.

De prijs van een warmtepomp voor zwembadverwarming begint al vanaf 1.000€, maar kan dus snel oplopen naarmate je zwembad groter wordt, of naarmate je bijkomende opties wilt.

Om een prijs op maat te weten, raden we aan om offertes op te vragen bij verschillende installateurs van warmtepompen, zodat je exact weet waar je aan toe bent.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een warmtepomp

Wil je een warmtepomp plaatsen om je zwembad te verwarmen, en ben je benieuwd naar de prijs? Vraag gratis meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen van de beste installateurs in je regio. Vul onderstaand offerteformulier in, en je ontvangt meteen je offertes, gratis en op maat.

De offertes die je ontvangt zijn volledig vrijblijvend. Je hoeft dus niet te wanhopen wanneer je geen goede offerte gekregen hebt.


zwembadbouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten zwembaden: het overzicht!
Hoe je zwembad verwarmen?
Offertes voor zwembaden