×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een zwembad

De prijs voor een zwembad is afhankelijk van vele factoren. Een prijs op maat ontvangen doe je dus best door offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken. Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij verschillende zwembadbouwers. Vergelijk hun prijzen, en betaal niet teveel voor je zwembad.

Alle offertes zijn gratis, en zonder enige aankoopverplichting.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zwembad-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Polyester zwembad: wat zijn de voordelen, en hoeveel bedraagt de prijs?

Wie een kwalitatief zwembad wil dat snel te plaatsen is, en bovendien aangenaam aanvoelt aan handen en voeten, die kan kiezen voor een polyester zwembad. Een polyester zwembad is steeds een monoblock zwembad, waarbij de productiewijze afhangt van merk tot merk.

Een polyester zwembad is de laatste jaren zeer populair geworden, en daar hebben de vele voordelen zeker iets mee te maken. In dit artikel overlopen we de voordelen (en nadelen) van een polyester zwembad, en bekijken we waar je op moet letten bij het plaatsen van dit type zwembad. Tot slot geven we ook een indicatie van de prijs.

In dit artikel:

Kenmerken van een polyester zwembad

polyester zwembad © Shutterstock - Een polyester zwembad is vaak een monoblock zwembad dat vooraf is voorgevormd in de fabriek

Een polyester zwembad is in de praktijk bijna altijd hetzelfde als een monoblock zwembad. Het is een voorgevormd zwembad dat gemaakt wordt op basis van polyester, versterkt met glasvezel. Het voordeel hiervan is dat je een zwembad bekomt dat niet alleen heel licht is, maar ook heel sterk. Het materiaal wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in andere sectoren, zoals de scheepsbouw.

Hoe het zwembad juist wordt geproduceerd, hangt af van merk tot merk. Een polyester zwembad bestaat immers steeds uit verschillende beschermende lagen, die als functie hebben het zwembad waterdicht te maken en de randen een glad oppervlak te geven. Maar elk merk kan de verschillende lagen op een andere manier samenstellen.

Ook qua materialen kunnen er verschillen optreden. Veelgebruikte materialen zijn bijvoorbeeld keramische composiet en vinylester, maar andere materialen zijn zeker ook mogelijk.

Hoewel je als leek niet altijd de materialen kent die gebruikt worden bij het maken van het zwembad, is het wel interessant om vooraf eens op onderzoek te gaan. Het gebruik van bepaalde materialen zal immers in grote mate de kwaliteit van je zwembad bepalen. Weet dus goed waarover een verkoper praat als hij het over bepaalde materialen heeft.


Genieten van je eigen zwembad in de tuin? Het kan!

Genieten van een verfrissende duik in de zomer?

Gun jezelf een zomer vol zwemplezier

Een eigen zwembad? Laat het geen droom blijven!

Benieuwd naar de prijs voor een eigen zwembad?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een eigen zwembad in huis of in de tuin. Wie droomt er niet van? Laat het geen droom blijven, en trakteer jezelf op een zomer vol zwemplezier. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
eigen zwembad

aanvraag starten

Vormen en afmetingen van polyester zwembaden

Hoewel polyester zwembaden steeds voorgevormd worden in de fabriek, heb je nog wel de keuze uit verschillende vormen en afmetingen. Qua vorm is de klassieke rechthoekige vorm het meest standaard. Ondanks de weinig creatieve vorm is de rechthoek nog steeds in trek, omdat het niet alleen meer ruimte biedt, maar ook omdat het ideaal is om "baantjes" te zwemmen.

Naast de rechthoekige vorm kan je ook kiezen voor ronde vormen en andere meer creatieve vormen. Bespreek vooraf met de zwembadbouwer wat mogelijk is.

Ook wat de afmetingen betreft, zijn er vaak enkele standaarden waaruit je kan kiezen. De diepte van een polyester zwembad bedraagt standaard 1,5 meter. Qua breedte en diepte heb je doorgaans de keuze uit deze mogelijkheden:

BreedteLengte
3 meter6 à 8 meter
3,5 meter7 à 9 meter
4 meter7 à 10 meter

Wat zijn de voordelen en nadelen van een polyester zwembad?

De vele voordelen van een polyester zwembad zijn bij veel mensen in trek. Ben je nog niet bekend met de voordelen? Wij lijsten ze hier nog eens voor je op.

Voordelen van een polyester zwembad

+ Omdat een polyester zwembad een monoblock zwembad is, en dus uit één geheel bestaat, heeft de zwembadkom geen naden. Dit betekent dat er ook geen algen kunnen groeien in het zwembad. Een polyester zwembad is ook gewoon makkelijker te reinigen. Je kan vuil makkelijk met een borstel van het gladde oppervlak verwijderen.

+ De wanden van een polyester zwembad zijn niet alleen sterk, ze voelen tegelijk ook zacht aan. Het voelt aangenaam voor handen en voeten.

+ Een polyester zwembad wordt steeds voorgevormd in de fabriek. Dit betekent dat de plaatsing zelf zeer snel verloopt. Op 2 tot 4 dagen is het hele zwembad geïnstalleerd. Soms is het echter nodig om onder het zwembad nog een betonnen fundering te leggen (zie plaatsing). In dat geval duurt de totale installatietijd uiteraard iets langer.

+ Polyester is niet alleen een sterk materiaal, het heeft ook goede thermisch isolerende eigenschappen. Dit betekent dat de temperatuur van het water langs de bodem en de wanden niet al te snel zal afkoelen. Wel kan de afkoeling nog via de bovenzijde van het zwembad plaatsvinden. Een zwembadoverkapping is dus ook bij een polyester zwembad nog steeds interessant.

+ Omwille van de sterkte van polyester zit er op de zwembaden ook een lange garantieperiode. Afhankelijk van de samenstelling van het materiaal kan die garantieperiode zelfs oplopen tot 30 jaar.

Nadelen van een polyester zwembad

polyester zwembad plaatsen © Shutterstock - Het plaatsen van een polyester zwembad is vaak een lastige karwei, aangezien het zwembad uit één stuk bestaat

Een polyester zwembad is duur, zeker in vergelijking met andere materialen. Ook zal de prijs voornamelijk afhangen van de kwaliteit van het zwembad. Voor goede kwaliteit betaal je een hoge prijs. Heeft je polyester zwembad een lagere prijs, dan zal de kwaliteit ervan minder goed zijn.

Ga je voor goedkopere materialen, dan kunnen problemen met osmose en verkleuring ontstaan. Ook kunnen chemicaliën voor schade aan je zwembad zorgen indien je kiest voor inferieure polyester. Maak dus zeker een goede afweging tussen prijs en kwaliteit.

De plaatsing van een polyester zwembad kan soms een heus karwei zijn. Een polyester zwembad wordt immers volledig voorgevormd in de fabriek, en moet dus als één geheel vervoerd en geplaatst worden. Je hebt dus ook de nodige ruimte nodig om het zwembad op z'n plaats te kunnen zetten. Hou er rekening mee dat soms grote hijskranen nodig zijn.

Hoe wordt een polyester zwembad geplaatst?

De plaatsing van een polyester zwembad kan tegelijk als voordeel en als nadeel beschouwd worden. Het gaat heel snel vooruit, maar je hebt er wel de nodige ruimte voor nodig.

Als eerste stap moet een put uitgegraven worden in de vorm van de zwembadkom die je wil plaatsen. Op basis van de bodemsamenstelling zal bepaald worden of er nog een extra fundament nodig is. Zo'n fundament zal bestaan uit een betonplaat of een bed van gestabiliseerd zand.

Een fundering zal ook worden aangebracht in geval van een hoog grondwaterpeil. Bij hoog grondwater bestaat het gevaar dat de zwembadvorm naar omhoog wordt getild wanneer er geen of nauwelijks water in het zwembad staat. Tegelijk wordt dan ook een drainagesysteem aangelegd die het grondwater afvoert en zo de druk op het zwembad verlaagt.

Soms zijn zwembaden ook voorzien van een overdrukklep. Dit is een klep die opengaat wanneer de druk van het grondwater te groot wordt. Het grondwater zal bij een openstaande klep dan in het zwembad stromen, waardoor de opwaartse druk verdwijnt.

De zwembadvorm wordt vervolgens met behulp van een hijskraan in de put geplaatst. Op dat moment is het zwembad al voorzien van skimmers en inspuiters.

Het vullen van het zwembad gebeurt in fases. Dit is nodig om de druk langs weerszijden van het zwembad gelijk te houden. Nadat het zwembad voor een deel gevuld is met water, zal men aan de buitenkant de put opvullen met gestabiliseerd zand of grind. Dit biedt dan een tegengewicht voor de druk die het water zet op de randen. Tegelijk zullen ook de aansluitingen worden geplaatst.

Is het zwembad helemaal gevuld met water, dan zal men aan de randafwerking beginnen. Vaak worden de bovenranden afgewerkt met randstenen. Maar er zijn ook andere oplossingen mogelijk.

polyester zwembad installeren © Shutterstock - Het plaatsen van een polyester zwembad is vaak een lastige karwei, aangezien het zwembad uit één stuk bestaat

Wat is de prijs van een polyester zwembad?

Eén van de grootste nadelen van een polyester zwembad is de relatief dure kostprijs. Maar hoe duur is een polyester zwembad precies?

Voor een polyester zwembad van 10 meter lang en 4 meter breed, moet je rekenen op een prijs van 25.000 à 35.000€.

We haalden in dit artikel al aan dat de prijs voornamelijk bepaald zal worden door de kwaliteit van de gebruikte materialen. Andere factoren die een invloed uitoefenen op de prijs zijn de grootte van het zwembad, en de bereikbaarheid van de plaats waar het zwembad moet komen.

Voor een polyester zwembad van 10 meter lang en 4 meter breed, moet je rekenen op een prijs van 25.000 à 35.000€. Om een prijs op maat te kennen, is het interessant om offertes op te vragen bij verschillende zwembadbouwers.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een zwembad

Droom je van een eigen zwembad in de tuin, en ben je benieuwd hoeveel het zou kosten? Vul onderstaand formulier in, en wij brengen je in contact met de beste zwembadbouwers in jouw regio. Zij leggen je elk een offerte op maat voor, zodat je rustig meerdere offertes kan vergelijken. Je kiest uiteraard zelf met welke zwembadbouwer je verder wil.

Heb je geen goede offerte ontvangen? Geen nood, alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


zwembadbouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten zwembaden: het overzicht!
Hoe je zwembad verwarmen?
Offertes voor zwembaden