×
×

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een zwembad

De prijs voor een zwembad is afhankelijk van vele factoren. Een prijs op maat ontvangen doe je dus best door offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken. Via ons offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij verschillende zwembadbouwers. Vergelijk hun prijzen, en betaal niet teveel voor je zwembad.

Alle offertes zijn gratis, en zonder enige aankoopverplichting.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zwembad-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Zwemvijver aanleggen: hoe ga je te werk? Ontdek hier enkele belangrijke tips!

Wie graag een zwembad wil, maar toch tegelijk een natuurlijke touch wil toevoegen, die kan kiezen voor een zwemvijver. Dit type zwembad ziet eruit als een gewone vijver, maar het is toch de bedoeling dat je erin kan zwemmen. Een zwemvijver is ook voorzien van planten, die instaan voor het zuiveren van het water.

Welke soorten zwemvijvers zijn er? Hoe moet je een zwemvijver aanleggen en onderhouden? Een hoeveel kost zo’n zwemvijver?

In dit artikel:

Soorten zwemvijvers

Afhankelijk van hun indeling en eigenschappen, kan je zwemvijvers onderverdelen in drie grote groepen. Je kan kiezen voor een standaard zwemvijver, een natuurvijver of een koivijver.

Standaard zwemvijver

Een standaard zwemvijver of een formele vijver ziet er nog het meest uit als een gewoon zwembad. Het heeft een rechthoekige vorm, en is onderverdeeld in twee verschillende secties. De eerste sectie is het zwemgedeelte. Dit gedeelte heeft een rechthoekige vorm, en vlakke bodem en rechte muren.

Het tweede gedeelte is de plantenzone of filterzone. Dit is het ondiepe deel van de zwemvijver, en bedoeld om te begroeien met planten. De planten zorgen voor het zuiveren van het water. De opdeling in twee delen heeft als voordeel dat er geen planten staan in de zwemzone, en dat je dus ongestoord kan zwemmen.

Bij een formele zwemvijver is er een duidelijk onderscheid tussen de zwemvijver en de tuinomgeving. De zwemvijver heeft namelijk rechte randen die aangeven waar de tuin eindigt en waar de zwemvijver begint.

zwemvijver aanleggen © Shutterstock - Bij de meeste zwemvijvers is een duidelijk onderscheid te zien tussen het (diepere) zwemgedeelte en het (ondiepere) plantgedeelte

Natuurvijver

Het tweede type zwemvijver is de natuurvijver. Bij dit type zwemvijver is het onderscheid tussen tuin en vijver minder nadrukkelijk. De randen van de zwemvijver lopen over van de tuin in het water. Bovendien staan de planten bij dit type zwemvijver in het zwemgedeelte. Het lijkt er dus op dat de zwemvijver op een natuurlijke manier is ontstaan en niet kunstmatig is aangelegd.

De randen lopen schuin naar beneden. Afhankelijk van de bodemsamenstelling worden ze al dan niet bedekt met een vijverfolie.

Koivijver

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een koivijver. Dit is een type zwemvijver waar ook vissen in zwemmen. Let op, je kan niet gelijk welke vissen in je zwemvijver laten zwemmen. Niet alle vissen zijn immers even geschikt om rond te zwemmen in je vijver.

Om je vissen comfortabel te laten overleven, moet je vijver voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet je vijver minstens 80cm diep zijn. Ook plaats je best een vijverpomp aan je zwemvijver. De planten in de zwemvijver zullen immers niet volstaan om de afvalstoffen die de vissen produceren te zuiveren.


Genieten van je eigen zwembad in de tuin? Het kan!

Genieten van een verfrissende duik in de zomer?

Gun jezelf een zomer vol zwemplezier

Een eigen zwembad? Laat het geen droom blijven!

Benieuwd naar de prijs voor een eigen zwembad?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een eigen zwembad in huis of in de tuin. Wie droomt er niet van? Laat het geen droom blijven, en trakteer jezelf op een zomer vol zwemplezier. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
eigen zwembad

aanvraag starten


zwemvijver © Shutterstock - Met een zwemvijver kies je voor een combinatie van zwemplezier met de natuurlijke pracht van een volwaardige vijver

Verschil tussen zwemvijver en zwembad

zwemvijver plaatsen © Shutterstock - Bij een zwemvijver zorgen vooral de planten voor het onderhoud van het zwemwater

Een zwemvijver is dus ook bedoeld om in te zwemmen, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen met een klassiek zwembad.

Vooral op vlak van onderhoud zijn er grote verschillen. Bij een klassiek zwembad moet je de waterkwaliteit van je zwembad nauwlettend in het oog houden. Zo meet je regelmatig de zuurtegraad en de hardheid van het water, en moet je chloor toevoegen om bacteriën tegen te houden. Ook moet het water regelmatig ververst worden.

Bij een zwemvijver moet je veel minder tijd steken in onderhoud. Het zijn immers de waterplanten die voor een groot stuk het onderhoud op zich nemen. De waterplanten hebben immers een waterzuiverende functie. Bovendien kan je ook andere natuurlijke filtersystemen aan je zwemvijver toevoegen. Zo is het bijvoorbeeld een idee om lavasteen in je zwemvijver te leggen.

Omwille van deze natuurlijke waterzuivering is het niet meer nodig om chloor toe te voegen aan het water. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Zo heb je immers geen rode ogen meer na het zwemmen.

Wat je wel moet doen bij een zwemvijver, is het onderhouden van de planten. Deze waterplanten groeien immers ook, en indien je ze niet op tijd en stond snoeit, dan staat binnen de kortste keren je hele vijver vol planten. Wil je blijven zwemmen in je zwemvijver, dan zal je ze dus regelmatig moeten snoeien.

Tot slot is er ook een verschil op vlak van zwembadverwarming. Een klassiek zwembad kan al vanaf dag 1 verwarmd worden. Bij een zwemvijver geef je waterplanten best de kans om aan te sterken. Pas na 1 jaar kan je starten met het verwarmen van je zwemvijver.

Ontdek de mogelijkheden die je hebt op vlak van zwembadverwarming.

Hoe een zwemvijver aanleggen?

Het aanleggen van een zwemvijver gebeurt op min of meer dezelfde manier als het aanleggen van een klassiek zwembad. De eerste stap is het uitgraven van de grond. Nadat dit is gebeurd, wordt een bodemplaat in beton gegoten. Om goed bestand te zijn tegen de waterdruk, wordt vaak gekozen voor een betonnen plaat van minstens 20cm dik.

Nadien worden de muren opgemetst. Ook hier wordt gekozen voor betonnen muren van zo’n 20 à 30cm dik.

Om te besparen op het budget, kan je er ook voor kiezen om geen betonplaat en betonnen wanden te plaatsen. In dat geval leg je gewoon een vijverfolie op de volle grond. Deze methode heeft wel enkele nadelen. Zo is het minder aangenaam om te stappen in je zwemvijver. Ook bestaat het gevaar dat de folie gaat scheuren. In dat geval wordt het veel moeilijker om het water goed te filteren.

zwemvijver maken © Shutterstock - Bij het aanleggen van een zwemvijver ga je op min of meer dezelfde manier te werk als bij een klassiek zwembad

Hoe een zwemvijver onderhouden?

zwemvijver aanleggen © Shutterstock - Bij een zwemvijver zorgen vooral de planten voor het onderhoud van het zwemwater

Op vlak van onderhoud verschilt een zwemvijver sterk van een klassiek zwembad. Je hoeft niet regelmatig de zuurtegraad van je water te meten, en je hoeft ook geen chemicaliën, zoals chloor, toe te voegen. Het zijn de waterplanten die het zuiveren van het water voor hun rekening nemen.

Grof vuil moet je wel nog zelf uit het water te halen. Denk bijvoorbeeld maar aan takjes of bladeren. Voor vuil op de bodem kan je een badstofzuiger gebruiken.

Een ander taakje dat regelmatig moet uitgevoerd worden, is het snoeien van de filterplanten. Dit doe je best jaarlijks. Snoei ze tot zo’n 10cm boven het wateroppervlak.

Bij zwemvijvers met een HDPE folie kunnen de schuine randen vrij glad worden door algen- en bacterievorming. Om slipgevaar te vermijden, reinig je best regelmatig deze folie.

Hoe een zwemvijver verwarmen?

Net als een klassiek zwembad kan ook een zwemvijver perfect verwarmd worden. Je kan hier kiezen voor verschillende manieren: verwarming op gas of elektriciteit, verwarming via zonnecollectoren, verwarming via warmtepomp, enz.

Op vlak van verwarming moet je voldoende rekening houden met de aanwezigheid van de planten in je zwemvijver. Houd de temperatuur steeds onder de 26° Celsius. Ook is het verstandig om de planten in het eerste jaar de kans te geven om aan te sterken. Vermijd dus om je zwembad te verwarmen in het eerste jaar.

De aanwezigheid van de planten zullen er bovendien voor zorgen dat de temperatuur van het water gemiddeld zo’n 2° Celsius warmer is dan in een normaal buitenzwembad.

Om het water in je zwemvijver warm te krijgen, zijn er nog een aantal andere tips die we kunnen meegeven. Zo helpt het steeds indien je zwemvijver mooi in de zon ligt, en er niet teveel bomen een schaduw op het water werpen.

Tot slot is ook een donker afdekzeil een goed idee. Het vangt zonnewarmte op tijdens de momenten dat je de zwemvijver niet gebruikt. Bovendien is een afdekzeil een ideale manier om warmte vast te houden.

zwemvijver verwarmen © Shutterstock - Bij het verwarmen van een zwemvijver moet je rekening houden met de gezondheid van je vijverplanten

Wat is de prijs van een zwemvijver?

De prijs die je betaalt voor een zwemvijver ligt in lijn met de prijs voor een klassiek zwembad. De prijs is afhankelijk van de oppervlakte van je zwemvijver. Ook de afwerking en de beplanting spelen een rol. Zo is er een groot prijsverschil tussen een zwemvijver met een betonnen rand en een zwemvijver met een HDPE folie.

Voor een zwemvijver met een oppervlakte van zo’n 30 vierkanter meter en een diepte van 100 cm schommelt de prijs rond de 25.000 euro. Ga je voor een diepte van 150cm, dan gaat de prijs meteen richting 40.000 euro. De reden voor deze prijsstijging is het feit dat een diepere zwemvijver ook een grotere waterdruk genereert, waardoor je betonnen vloerplaat en betonnen wanden ook steviger moeten zijn.

Om een gedetailleerde prijs te kennen, doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij professionele zwembadbouwers, en hun prijzen te vergelijken. Deze zwembadbouwers kunnen je bovendien ook bijstaan met het nodige advies.

Gratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van een zwemvijver

Wij kunnen je alvast helpen bij het bekomen van gratis offertes voor je zwemvijver. Vul onderstaand formulier in, en je ontvangt snel een gedetailleerde prijsofferte van verschillende zwembadbouwers actief in jouw regio. Vergelijk de offertes goed, niet alleen op prijs maar ook op de kwaliteit van de materialen en het geleverde werk.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.


zwembadbouwers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Soorten zwembaden: het overzicht!
Hoe je zwembad verwarmen?
Offertes voor zwembaden